Devriye Görevi Sadece Görev Alanında Dolaşmak Mıdır?

Devriye Gorevlisi

Bir güvenlik görevlisinin yetki sınırları dâhilinde genel güvenliği sağlamak, ​suçun önüne geçmek, eğer suç meydana gelmişse olaya müdahale etmek, görev alanındaki vatandaşlara yardım etmek ve yasaların kendine verdiği yetkileri kullanarak diğer görevlerini yapması devriye görevidir. Devriye görevi bir özel güvenlik görevlisi için önemli ve ciddiye alınması gereken bir görevdir. Çünkü layığıyla yapılan bir devriye görevi birçok suçlu için caydırıcı niteliktedir. Görevini yerine getirirken bir devriye personelinin en önemli amacı hizmet ettiği insanların can ve mal varlığını korumaktır. Bu amacını geçekleştirmek için suç oluşturabilecek unsurları ortadan kaldırmalı ve suçlu kişilerin bu unsurlara ulaşmasını engellemelidir. Bunun çok basit bir yolu var. Devriye gezerken herkes tarafından kendini görünür kılmak.

Güvenlik görevlisi devriye görevine başlamadan önce kendini birçok yönden hazırlamalıdır. Bir önceki devriyenin raporlarını inceleyip, kendisi için kısa notlar alabileceği bir plan yapmalıdır. Bunun yanında fiziksel olarak da iyi hazırlanmalıdır. Çünkü sağlıklı, dinç, temiz ve dış görünüşüne önem veren düzgün üniformalı bir güvenlik görevlisi hem devriye alanında hem meslektaşları arasında görevinin hakkını verecek bir takdiri hak eder. Görevine başlamadan önce yanında bulundurması gereken silah, kelepçe, el feneri, jop, el detektörü, düdük, not defteri ve kalem gibi malzemelerini, eğer başkasından devir alınacaksa bu malzemelerin eksiksiz olduğunu kontrol etmelidir. Görevine eksiksiz başlayan bir devriye görevlisi güvenlik açığını en aza indirmiş olur.

Kendini hazırlarken amacının ne olduğunu iyi bilerek görevinin başına geçmelidir. İlk başta değindiğimiz gibi yetki sınırları içinde korumakla görevli olduğu yerdeki insanların can ve mal güvenliğini sağlamak, suçun işlenmesi için uygun koşulları ortadan kaldırmak, caydırıcı yöntemlerle suçun işlenmesini zor hale getirmek, genel güvenliği sağlamak, suç işlenmişse suç delillerini korumak, aranan şahısları kolluk kuvvetlerine teslim etmek devriye güvenlik görevlisinin görevleridir. Kısacası kanunların kendine verdiği yetkiyle ve sınırını bilerek görev alanının huzur ve güvenliğini sağlamaktır.

Devriye güvenlik görevlisi kendini hazır hissedip, amaçlarını da bilerek görevinin başına geçtiğinde görevinin gereklerini yerine getirmesi için görev alanını çok iyi tanımalı, nerede ne gibi sıkıntılar yaşanabileceğini öngörebilir olmalıdır. Suç seviyesi yüksek, sorun oluşturabilecek, alkollü içecek tüketilen, değerli eşya ve paranın çok olduğu, giriş çıkışın yasak olduğu yerler, bina ve tesislerin iç kısımları ve etrafı, kullanılmayan yerler birinci derecede risk oluşturan alanlardır. Görev alanını iyi tanıyan bir güvenlik görevlisi bu alanların kontrollerini daha dikkatle yaparsa görevi sırasında yaşayabileceği sorunları daha kolay çözebilir.

Devriye görevinin güvenlik hizmeti açısından önemli olduğunun altını bir kez daha çizmeliyiz. Devriye gezen bir güvenlik görevlisi varlığıyla bile caydırıcı bir önlem iken sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getiren bir devriye güvenlik görevlisi suç karşısında suça açılmayan bir kapı gibi sapasağlam durabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir